Κουρκουμας:Το χρυσο μπαχαρικο της Ινδιας!
Όλοι έχουμε ακούσει για τον κουρκουμά, ένα μπαχαρικό που έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα.
Ο κουρκουμάς είναι ένα καπνιστό καρύκευμα που χρησιμοποιείται ευρέως σε συνταγές μαγειρικής. Προέρχεται από το ρίζωμα του φυτού curcuma longa. H ακατέργαστη μορφή της ρίζας θυμίζει πολύ την πιπερόριζα (τζίντζερ). Η ομοιότητα δεν είναι τυχαία, αφού ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και το κάρδαμο είναι φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Zingiberaceae. Συχνά ο κουρκουμάς αναφέρεται ως το ινδικό σαφράν, καθώς το βαθύ κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα του είναι παρόμοιο με αυτό του σαφράν. Επίσης, είναι γνωστό και ως curcuma. Η ονομασία αυτή προκύπτει από το βασικό πολυφαινολικό συστατικό, την κουρκουμίνη.
Άλλες χρήσης του φυτού:
• Ως μπαχαρικό
• Φυτικό φάρμακο
• Βαφή υφασμάτων
Η κιτρινόριζα έχει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Η γεύση της είναι ήπια καυτερή και πικρή, ενώ το άρωμα της, είναι απαλό και θυμίζει αυτό του πορτοκαλιού.
Η ιστορία του κουρκουμά
Είναι ιθαγενές φυτό της Ινδίας, ενώ εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι αρκετά δημοφιλές και στη μαγειρική. Εκτός από τη χρήση του στη μαγειρική, ο κουρκουμάς είναι και ένα από τα βασικά βότανα της «βοτανικής ιατρικής». Επιπλέον, θεωρείται και φυσικός παράγοντας χρωματισμού τροφίμων.
Σε παγκόσμια κλίμακα, παράγονται ετησίως περίπου 800.000 τόνοι κουρκουμά, με το 75% του συνολικού ποσοστού να προέρχεται από την Ινδία. Η ίδια χώρα κρατάει τα σκήπτρα και στις εξαγωγές (50%). Ακολουθούν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, η Ταιβάν, η Κίνα, η Μιανμάρ και η Ινδονησία.
πηγή: votanokipos.gr